2024. június 26., szerda

Sminkelős videó - novella

 

Tavaszi szél vizet áraszt… Az Izabella utca meg szagot. Alattomosan bekúszik az ablakon. Meg az autók moraja. Egy élhetős, körúti légy is beszuszakolja magát valahogy, kitartóan zümmög: mert most meg kifelé igyekezne. Ki érti a legyeket?!

Daniella félhangosan dudorászik, keni magára a hidratálót, fényvédőt, azután várja a csodát, hogy beigya a bőre és elkezdhesse végre felvinni a korrektort meg az alapozót. A csajok nincsenek itthon, a földszinti lakásban béke van és kicsit sötét a sminkeléshez. Most még a TikTokot sincs kedve kapcsolni, olyan jólesik az a kis béke. A lakótársai cukik, de néha marha hangosak.

Mostanában főleg sminkelős videókat néz. A TikTokon a lányok sokszor mesélnek az életükről, mi közben kifestik magukat és elkészülnek egy bulira vagy vacsira. Ha ő csinálna videót, neki is lenne miről mesélnie!

Például arról, hogy hétre várja a fiú a Meki előtt. Dávid, 33, programozó. A képen kék szemű, vékony, és jól öltözött. Ezzel együtt lehet, hogy feltűnően túlsúlyos lesz, az ígért magassághoz képest jóval alacsonyabb, erősen dohányzik, esetleg még nős is. A fiúk sokszor hazudnak, legalább egyvalamiben.  Na jó, a lányok is, de ez Daniellát nem vigasztalja. Már a tizenötödik randi az idén.

 Amióta Andris három éve lelépett, valahogy sehogy nem találja az igazit. Ez jóságos, de unalmas, az okos, de nincs kémia, a harmadik meg… uramisten, csak meg ne lássa, merre megy haza, nehogy utána menjen.

Pedig nem így kéne élni. Alattomosan közelít a harminc, ő meg itt áll… Pontosabban most ül. Arra vigyázni kell, hogy a korrektor ne üljön be a szem alatti ráncokba. Azután jöhet a barna kontúr, bronzosító, highlighter…

A munkahelyén is azzal szomorítják, hogy hiszen ő még fiatal, ő még ráér. Várhat még az az előléptetés. Várhat… De meddig? Meddig lakjon huszonnyolc évesen albiban, elsőéves egyetemistákkal? Még egy nyomorult saját szobára sem telik. Egy matrac, egy egészen jó arc szobatárs, ennyi jut. A lakásban öten laknak lányok. Meg a kosz, mert a főbérlő nem hajlandó új porszívót venni az elromlott helyett. A múltkor Csilla tenyérnyi portigrist fogott a szekrény alatt, még szemeket is ragasztott neki papírból, azóta ez az új háziállat.

A gázkonvektor meg szivárog. A télen többször jött haza arra, hogy gázszag van a szobában, és izgult, hogy Judit alszik-e, vagy esetleg rosszul lett. Azóta lett füttyögős gázérzékelőjük, Judit szülei vették. A vacak konvektorokat is mindig le kell tekergetni, mert a főbérlő hisztériázott a számla miatt. Így például a fürdőszobában csak addig lehet bekapcsolva a fűtés, amíg zuhanyozik valaki. Daniella szerint már csak kicsit kéne lejjebb adni a komfortból, és akkor már lakhatnának a Blaha aluljáróban is, az mégolcsóbb lenne.

Csak félig lenne meg az, ami nincs… A tusvonalat utálja, szenvedős. Ha a szempillaspirált elkeni, az csak rondán néz ki, de könnyű javítani igazából. A hülye tusvonal viszont tiszta szívás. Viszont halványzöld szemfesték kerül a mozgó szemhéjra, az szépen kiemeli zöld szemét. Hopp, kimaradt a pirosító! Még időben.

Legalább az élete egyik területén lenne jobb helyzetben! Ha lenne normális állása. Vagy egy normális fiúja. Ha legalább az egyik meglenne a kettőből. De ez így szüntelen kétfrontos háború. Úgy érzi magát, mint az úszó, akinek már csak pár centire van a part… De ez az állapot már évek óta ugyanilyen.

Mondjuk, lehetne egy ipari alpinista párja. Hogy miért pont az? Mert olyan vagányak. Egyszer munkába menet látta, amikor ipari alpinisták takarították az egyik pláza üveges oldalát, irtó menőnek tűntek, ahogy ott lógtak a semmiben a nagy üvegfelületek előtt. Biztosan bátrak, határozottak… De Tinderen eddig még egy sem jött szembe.

Púderrel fixálja az egészet. És most jön a rúzs: meggypiros! Egy csinos lány kacsint vissza a tükörből. Harcra fel! Mosolyt fel! Bármelyik nap jöhet az előléptetés. Bármelyik randin ott lehet az igazi.

Hátha pont ez a Dávid lesz az? Daniella még magabiztosan rámosolyog a tükörképére, és új hittel indul neki az estének.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése