2016. június 12., vasárnap

Siklólesen a Kopaszi-gátonAz időjárás előrejelzés nem sok jót ígért a mai napra: esőt, szelet, éppen nem kirándulásra való időt. Hűvösben, szélben a hüllők se bújnak elő. Mégis lelkesen és bizakodva indultunk neki a Kopaszi-gátnak: a magam részéről sportot űztem belőle, hogy minél több élőlényt megfigyeljek és megörökítsek. A velünk sétáló, nagyjából öt- hat esztendős kisfiúnak például nagy örömet szereztem ezzel a csigával: "Jó kis csigás időnk van!" - jegyezte meg a túravezetőnk. Mert csiga az bezzeg volt dögivel, meg  szitakötő, tengelicek és őszapók... És nem lettünk volna igazi természetbarátok, ha nem örülünk ezeknek is: amíg a part mentén a kígyókat kerestük, addig arra is volt időnk, hogy játszunk egy kicsit a gömbászkával és távcsővel megfigyeljük a körülöttünk lévő madarakat. A fent említett öt-hat éves kis srác például lelkesen leste a seregélyeket: elsőre ugyan közéjük akart szaladni, de az anyukája azonnal szólt neki, hogy hiszen azért lóg a nyakában a távcső, hogy messziről is megnézhesse őket, így nem kell megzavarnia a madarakat. Azután ő maga sorolta el, hogy miket látott előző nap: bütykös hattyút, szárcsát... Sose lehet elég korán kezdeni. 

No de a túra azért szerveződött, hogy hüllőket: teknősöket, gyíkokat és kígyókat lássunk. Első sorban az év hüllőjét, a kockás siklót kerestük. A kockás siklót sokan összekeverik a vízisiklóval, holott nem csak a mintázatuk tér el, de némileg mások a táplálkozási szokásaik és az élőhelyük is. A vízisikló nem csak vízben fordul elő, de megtaláljuk nedves réteken is. Legtöbbször békákkal táplálkozik, kedveli a nádasokat. Kockás rokona viszont csak vízben fordul elő, és halakkal táplálkozik. gyakran látni köves partokon. Szűk nyílásokban, kövek közötti apró résben épp csak a fejét vesszük észre egy-egy balatoni vagy velencei-tavi stégnél, vízparti út mellett. A Kopaszi-gát bővelkedik kissé gazos, köves partszakaszokban, amik ugyan tele vannak dobálva szeméttel, de a mi siklónkat ez nemigen zavarja. A komposzt kupacok, lufik és üvegek között tulajdonképpen jól megvan, búvóhelyre talál, 

Hamarosan melegedni kezdett az idő, kisütött a nap is, és a part menti kövekre elkezdtek kimerészkedni a fali gyíkok. Egyik a másik után ült ki napozni, nem kis örömünkre. A fali gyík a leggyakoribb gyíkfaj Budapesten és ilyen szép a mintája:Napozásban élen jártak a teknősök is. Sajnos a Kopaszi-gáton csak idegenhonos teknősfajokat láttunk, az őshonos mocsári teknőst nem, de azért ezeket az egzotikus rokonfajokat is megörökítettük. Sajnos régi probléma, hogy az emberek apró teknőcöket vásárolnak, mivel "picik és cukik", amikor pedig a teknőc már nagyobbra nő, egyszerűen ráunnak és lepasszolják az állatkertnek, vagy (ez se ritka) egyszerűen beleeresztik a legközelebbi élővízbe. Ott pedig sok bajt csinálhat egy-egy idegen faj. Az idegenhonos ékszerteknősök nagyobbak és erősebbek a nálunk őshonos mocsári teknősnél, kiszorítják azt a természetes élőhelyéről, ráadásul parazitákat is hordozhatnak, amik átkerülnek az őshonos állatokra. Egyelőre még kérdéses, hogy sikeresen tudnak-e szaporodni, és felnőnek-e a mi éghajlatunkon az ékszerteknős tojásokból kikelt fiatal teknősök, de a globális felmelegedés miatt erre egyre nő az esély. Ráadásul nem az ékszerteknős az egyetlen, az őshonos faunát veszélyeztető teknősfaj, ami a vizeinkben előfordul. Több visszajelzés érkezett már a kutatókhoz és a nemzeti parkokhoz, hogy más teknősök, például lágyhéjú- és aligátorteknősök is lappanghatnak nálunk. Az ékszerteknősök gyakran kijárnak napozni, így őket könnyebb lefülelni, mint más fajokat. A vörösfülű ékszerteknős kereskedelmét ugyan már betiltották, de sárgafülű társa sajnos még mindig kapható az állatkereskedésekben. Ha valaki mindenképpen teknős szeretne otthonra, a legjobb megoldás az, ha a vadonból befogott, mások által magára hagyott, megunt ékszerteknőst fogad örökbe. Ez pénzbe sem kerül, ráadásul csökkenti az állatkertek terheit és még a környezetet is kíméli vele. 

Egy termetes vörösfülű- és egy kisebb sárgafülű ékszerteknős


Ottjártunkkor kígyóval sajnos nem sikerült találkoznunk, (a többiek később ugyan láttak, de mi hamarabb haza kellett hogy induljunk). Cserébe láttunk: 


... kígyó helyett terjőke kígyósziszt:


...és ha kockás siklót nem is, legalább kockás gumicsizmát:
Aki pedig kígyókkal, teknősökkel, gyíkokkal és más, hasonlóan izgalmas élőlényekkel szeretne találkozni, az bátran keresse fel az MME KHVSZ -t ! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése