Lovranits Júlia Villő A természet és az irodalom számomra elválaszthatatlanok. Ha sétálsz egy erdőben, patakvölgyben, vagy utazol valahová, te magad leszel a mese szereplője.

1986. április 29-én születtem, Székesfehérváron. Az, hogy madarász leszek, már egészen korán, kisgyerek koromban eldőlt. Az írás, ismeretterjesztés és az élőszavas mesemondás csak ez után következett, de mostanra elképzelhetetlen nélkülük az életem.

Tanulmányaimat a Szegedi Tudományegyetemen végeztem, biológus szakon, ökológia szakirányon. Hat évig a Magyar Madártani Egyesületnél oktatási munkatársa voltam, később a Magyar Természettudományi Múzeumban dolgoztam múzeumpedagógusként, jelenleg a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság szakvezetője vagyok. 

A meséket, madarakat, erdőket, jó könyveket mindennél jobban szeretem. Én magam főleg állatos népmeséket mesélek, amelyekbe valós madárvédelmi, ismeretterjesztő részeket is beleszövök. Egyes meséimhez kézjeleket,  indiai mudrákat és ázsiai kéztrükköket is használok, a gyerekek velem együtt játszhatják el a kézjelek segítségével megjelenített állatokat.

 Rajongok a tündéres mesékért, boszorkányokért, népi hiedelmekért is. A Könyvmolyképző Kiadónál eddig megjelent, gyermekek számára írt mesekönyveim a A tündérkapu titka a Lea és a viharbanyák és a Lívió és a fehér sárkány. Felnőttek számára is írtam mesét, ez pedig a rendhagyó módon, magánkiadásban megjelent Macskakő. Bajban az öreg tölgy! és a Bűntény a Sas-hegyen című könyveimmel elindult az első, kifejezetten ismeretterjesztő sorozatom. 


 Vállalom mesemondó előadások megtartását az író- olvasótalálkozó találkozókon. 

Múzeumok, magáncégek, újságok számára ismeretterjesztő mesék megírását is vállalom. 


elérhetőség:

julia pont lovranits kukac gmail pont com