2012. szeptember 2., vasárnap

Cselekvő természetvédelem - élőhelykezelés Pándon

Hajnali 5 óra 15 perc. A kialvatlanságtól és az általa okozott hányingertől szólni nem bírok, nyomorultul intek a taxisofőr hangos "Jóreggelt!"- köszönésére válaszul. 70L-es túrazsák, sátor, plusz kishátizsák nálam, valahogy kivánszorgok a kapun. Suhanunk a koromsötét hajnalban, közben az általa elmondott dolgokból meghatározom neki, hogy valószínűleg molnárfecskék laknak a garázsában. A madarász a pokolban is madarász. Veszettmódon korán reggel is az. 

Végre célhoz érünk, buszra fel. Most már minden rendben lesz. Elértem, azt értem el, amit kellett, nem dobtak le a buszról a túl nagy bankjegy miatt és a kedvezményes papíromat se felejtettem a taxiban. Kiengedek, végre megtalálom a hangom és szóval is tartom szegény Danit egész úton Budapestig. 

A nyári szabadságom utolsó napjait élem, mégis fogom magam és elmegyek önkénteskedni ugyanahhoz a szervezethez, akiknél különben dolgozom. Ennyit rólam. 

Metrózás, hévezés és némi autókázás után végre megérkezünk a tett színhelyére: mert pannongyíkokat keresni jöttünk Pándra, illetve rendbe tenni az élőhelyüket. A pannon gyík egy picike gyíkocska, rövidke, és nem túl sok mindenre használható lábakkal. A neve először a gimis Kitaibel verseny kapcsán került elém, (Ablepharus kitaibelii) fokozottan védett jószág, aki napsütötte domboldalakon él szívesen, ahol nincsenek bokrok és pláne nincs zöld gyík, aki őt megegye. Nomármost Pándon van galagonyabokor is, zöld gyík is... de remélhetőleg a zöld gyíkok előbb utóbb kiűzetnek ha eltűnnek a borok és szaporodásnak indulhat a pannongyík. Ennyi volt a tevékenységünk lényege dióhéjban. A legideálisabb az lenne, ha a területet lehetne legeltetni, de erre több okból nincs lehetőség. Így maradt a cserjeirtás kézi erővel.

Ami kezdődött így: 




folytatódott így:


és itt ért véget:



Mindez a valóságban beletelt 4 napba, sok-sok harci sérülésbe, karcolásba, alattomos galagonyatüskébe. De remélhetőleg mire tavasszal visszatérünk, és a pannongyíknak "szezonja" lesz, vidám és életerős gyíkok fogadnak majd minket Pándon! :) 




Addig is van nekünk sisakos sáska, egyenesen Vidra Tamás tájegységvezető zoknijáról. 

:) 

Az akcióról a Szakosztály honlapján itt !





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése