2013. szeptember 8., vasárnap

Dömötör Tekla (szerk.) Kergarec pokoljárása - Breton népmesék



Az Európa Kiadó igen népszerű Népek Meséi sorozatának egyik darabja. Én ugyan inkább más sorozatokat olvasok szívesebben, mert ez a sorozat inkább néprajzosoknak, felnőtteknek való, mint gyerekeknek, de itt a bretonok miatt olvastam el mégis, mert ők bezzeg érdekelnek. 

A végén volt pár állatmese meg együgyű emberekről szóló mese, amiknek nem örültem. (Nem szeretem ezeket a mesetípusokat). De a barlangban lakó tündérek, vízi emberek meséit szívesen olvastam, a különös lények érdekelnek, főleg, ha minél többet elárulnak a világukról, esetleg nevük is van.  Valami ilyesmire számítottam, leginkább ez a téma érdekel amúgy is. 

Tetszett, hogy konkrét helyekhez kötődnek a legendák, jó volna végiglátogatni a tündérbarlangokat. A keresztény dolgokhoz is egészen tetszetősen, „pogánymódra” nyúl hozzá, nem illedelmes és sótlan, hanem varázserejű az ima, Jézus fehér ruhás lovag képében jelenhet meg. 
Nem csak a meséket, de az utószót is szívesen olvastam, ahol a népről és a mesékről írnak. 
A keltákat szeretjük, na. :)

de kik is azok a bretonok?

"A bretonok (Bretoned) többségükben Franciaországban, Bretagne területén élő népcsoport. A bretonok eredetüket a 4. - 6. század között a Brit-szigetek délnyugati részéről, két hullámban érkező kelta telepesekre vezetik vissza. A breton nép nyelve abreton nyelv (Brezhoneg), amit ma kb. 365 000 ember ért, közülük 240 000 beszél folyékonyan.[1]

Franciaországnak az a régiója, ahol letelepültek, a bretonokról kapta ma is használatos nevét: Breizh bretonul, Brittany angolul,Bretagne franciául[2] – magyaros kiejtéssel: brézs. Bretagne és a bretonok a hat kelta nemzet közé tartoznak.

A Bretagne-ban és Franciaország területén élő bretonok számát csak megbecsülni lehet, mivel a francia statisztikai hivatal nem közöl ilyen jellegű adatokat. Bretagne lakossága 2007-ben 4,3 millió fő volt[3]. Becslések szerint 1914-ben több, mint 1 millió fő használta a mindennapi életben a breton nyelvet, Bretagne nyugati részén a lakosság közel 90%-a. 1945-re ez az arány 75%-ra csökkent és napjainkban az optimista becslések szerint is csak a lakosság 20%-a beszéli a nyelvet. A bretont folyékonyan beszélő 240 000 fő közel háromnegyede napjainkban már 65 éves vagy idősebb."

(forrás: wikipedia)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése