2011. augusztus 2., kedd

Az Olvasás hét hete - V. hét - „Az vagy, amit olvasol”




V. hét (aug. 1 – 7.)
Kedvenc műfajok 
„Az vagy, amit olvasol”, azaz lehet-e valakinek a személyiségére következtetni az olvasmányai alapján? 
Könyvek, amik megváltoztattak, amik hatottak rám 
Milyen könyvet írna legszívesebben? 




Soha nem változtatta meg könyv az életemet. Azt hiszem ezt így kimondhatom. Egy időben rengeteg Szabó Magda könyvet olvastam, és egy nyár alatt, egymás után olvastam el A Pendragon legendát, A Vörös Oroszlánt meg A Mester és Margaritát, amik után kicsit zúgott a fejem kamaszként, és hülyeségeket beszéltem a telefonba éjjel kettőkor egy barátnőmnek... Sőt, az Üvöltő szelek után napokig kábultan ténferegtem, annyira felkavart és annyira utáltam Heathcliffet... 
De nem. Határozottan nem voltak jelentős hatással az életemre vagy a személyiségem alakulására. Sokkal inkább hatottak rám az emberek, olvasni szerető emberek is. :)

Akiket persze igyekeztem rögtön bekategorizálni az olvasmányaik alapján. Mondd meg, mit olvasol, megmondom... stb. Egészen sokáig meglehetősen tévedhetetlennek hitt mércém volt ebben, aminek én magam is nagyon igyekeztem megfelelni, komoly, nehéz könyvekkel, mert attól alakulok nemesebbé, szebbé, jobbá... persze. Az után hirtelen porszem került a gépezetbe. 


(táblák a Művészetek Völgyében, azt hiszem Pulán, saját fotó)

Mert mi van akkor, ha egyszer csak találkozol valakivel, aki egész egyszerűen az addigi mércéd szerint nem mérhető. Mondjuk kétdimenziós koordináta rendszerben nem ábrázolható, mert valahol egy harmadik dimenzióban helyezkedik el.  Jó fej is, szókincse van, humora van, szórakoztató és vidám... És ha csak úgy beszélgetsz vele, fel se tűnik, hogy utálja pl Dosztojevszkijt. :P És az én addig annyira szigorú értékrendszerem el is bukik mindenestül. Mert lehet utálni a klasszikus irodalmat, és egyszersmind jó fejnek és érdekesnek lenni. 

És itt jön az, ami tulajdonképpen az előző hét témája, és amit Heloise már annyira jól megfogalmazott előttem: hogy nem lehet irodalomból dobogót ácsolni, pláne nem emberi mércének használni. Szép-e, vagy szórakoztató? Nem jobb, vagy rosszabb, ilyenebb vagy amolyanabb.. csupán más-más funkciót töltenek be az ember életében. 

Ha hirtelen sok moly közül "figyeltet" kell választani, akkor persze jól jön, hogy érdeklődési kör szerint válogathatok. De ennél többre semmiképpen nem alkalmas. Különben sok-sok értékes, érdekes emberi kapcsolatról maradna le az ember sznob leánya... 


2 megjegyzés: