2024. október 20., vasárnap

Vízőrzők Nógrádban



 2024 októberében a Vízőrzők a Nógrád vármegyei Bért, a Bér-patakot látogatták meg Kovács B. Dani hívására. 

Dani a Fiatalok a Magyar Vidékért Alapítvány vezetője, a Gyüttment Fesztivál egyik alapítója, Béren pedig a Vadvirág Teaházat üzemelteti. 




A teaház egy helyes, kissé romkocsma jellegű műintézmény. A környéken gyűjtött teanövények gyűjtésével foglalkoznak az itt dolgozók, kihasználva a környék különleges biodiverzitását. Az épületen megtűrik, sőt, segítik a fecskék költését, igazán harmóniában élnek a természettel. Az itt folyó munka része kallódó, hátrányos helyzetű fiatalok foglalkoztatása is. A gyermek látogatók pedig még a mókás, fa robotok elkészítését is kipróbálhatják. 





Dani vályogházak mentésével is foglalkozik, a hagyományos vályogházak építését is tanítja az ide látogatóknak: hiszen a vályog lokális anyag, szállítani nem kell, semmilyen, emberre káros anyagot nem tartalmaz. 

Ide érkezésünk fő apropója a hányatott sorsú Bér-patak állapotának felmérése volt. Szegény patakon a közelmúltban még terepjárósok hajtottak rendszeresen végig egy fesztivál keretében, ezzel pusztítva a patak élővilágát. Szerencsére ez a fesztivál mára betiltásra került, így a patak és lakói fellélegezhetnek. Azért így is akadna még itt tenni való: a közel 14 km-es sétánk során a patak medrében és környékén nagy halom szemetet fedeztünk fel, és a víz megtartását is érdemes lenne segíteni. 





Béren ráadásul nincs csatornahálózat, ami önmagában nem jelentene megoldhatatlan problémát, de sajnos előfordul, hogy a szennyvíz a patakba kerül, illetve a parton több helyen inváziós növény, japán keserűfű is nő. 




A Mulatós-hegy megkerülése után a csapat a helyi polgármesterrel is találkozott, aki kíváncsian és támogatóan fogadta a csapatot, szívesen vette a patak természetbarát kezelésére vonatkozó tippeket. 


Ide még visszajövünk! 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése