2024. június 26., szerda

Sminkelős videó - novella

 

Tavaszi szél vizet áraszt… Az Izabella utca meg szagot. Alattomosan bekúszik az ablakon. Meg az autók moraja. Egy élhetős, körúti légy is beszuszakolja magát valahogy, kitartóan zümmög: mert most meg kifelé igyekezne. Ki érti a legyeket?!

Daniella félhangosan dudorászik, keni magára a hidratálót, fényvédőt, azután várja a csodát, hogy beigya a bőre és elkezdhesse végre felvinni a korrektort meg az alapozót. A csajok nincsenek itthon, a földszinti lakásban béke van és kicsit sötét a sminkeléshez. Most még a TikTokot sincs kedve kapcsolni, olyan jólesik az a kis béke. A lakótársai cukik, de néha marha hangosak.

Mostanában főleg sminkelős videókat néz. A TikTokon a lányok sokszor mesélnek az életükről, mi közben kifestik magukat és elkészülnek egy bulira vagy vacsira. Ha ő csinálna videót, neki is lenne miről mesélnie!

Például arról, hogy hétre várja a fiú a Meki előtt. Dávid, 33, programozó. A képen kék szemű, vékony, és jól öltözött. Ezzel együtt lehet, hogy feltűnően túlsúlyos lesz, az ígért magassághoz képest jóval alacsonyabb, erősen dohányzik, esetleg még nős is. A fiúk sokszor hazudnak, legalább egyvalamiben.  Na jó, a lányok is, de ez Daniellát nem vigasztalja. Már a tizenötödik randi az idén.

 Amióta Andris három éve lelépett, valahogy sehogy nem találja az igazit. Ez jóságos, de unalmas, az okos, de nincs kémia, a harmadik meg… uramisten, csak meg ne lássa, merre megy haza, nehogy utána menjen.

Pedig nem így kéne élni. Alattomosan közelít a harminc, ő meg itt áll… Pontosabban most ül. Arra vigyázni kell, hogy a korrektor ne üljön be a szem alatti ráncokba. Azután jöhet a barna kontúr, bronzosító, highlighter…

A munkahelyén is azzal szomorítják, hogy hiszen ő még fiatal, ő még ráér. Várhat még az az előléptetés. Várhat… De meddig? Meddig lakjon huszonnyolc évesen albiban, elsőéves egyetemistákkal? Még egy nyomorult saját szobára sem telik. Egy matrac, egy egészen jó arc szobatárs, ennyi jut. A lakásban öten laknak lányok. Meg a kosz, mert a főbérlő nem hajlandó új porszívót venni az elromlott helyett. A múltkor Csilla tenyérnyi portigrist fogott a szekrény alatt, még szemeket is ragasztott neki papírból, azóta ez az új háziállat.

A gázkonvektor meg szivárog. A télen többször jött haza arra, hogy gázszag van a szobában, és izgult, hogy Judit alszik-e, vagy esetleg rosszul lett. Azóta lett füttyögős gázérzékelőjük, Judit szülei vették. A vacak konvektorokat is mindig le kell tekergetni, mert a főbérlő hisztériázott a számla miatt. Így például a fürdőszobában csak addig lehet bekapcsolva a fűtés, amíg zuhanyozik valaki. Daniella szerint már csak kicsit kéne lejjebb adni a komfortból, és akkor már lakhatnának a Blaha aluljáróban is, az mégolcsóbb lenne.

Csak félig lenne meg az, ami nincs… A tusvonalat utálja, szenvedős. Ha a szempillaspirált elkeni, az csak rondán néz ki, de könnyű javítani igazából. A hülye tusvonal viszont tiszta szívás. Viszont halványzöld szemfesték kerül a mozgó szemhéjra, az szépen kiemeli zöld szemét. Hopp, kimaradt a pirosító! Még időben.

Legalább az élete egyik területén lenne jobb helyzetben! Ha lenne normális állása. Vagy egy normális fiúja. Ha legalább az egyik meglenne a kettőből. De ez így szüntelen kétfrontos háború. Úgy érzi magát, mint az úszó, akinek már csak pár centire van a part… De ez az állapot már évek óta ugyanilyen.

Mondjuk, lehetne egy ipari alpinista párja. Hogy miért pont az? Mert olyan vagányak. Egyszer munkába menet látta, amikor ipari alpinisták takarították az egyik pláza üveges oldalát, irtó menőnek tűntek, ahogy ott lógtak a semmiben a nagy üvegfelületek előtt. Biztosan bátrak, határozottak… De Tinderen eddig még egy sem jött szembe.

Púderrel fixálja az egészet. És most jön a rúzs: meggypiros! Egy csinos lány kacsint vissza a tükörből. Harcra fel! Mosolyt fel! Bármelyik nap jöhet az előléptetés. Bármelyik randin ott lehet az igazi.

Hátha pont ez a Dávid lesz az? Daniella még magabiztosan rámosolyog a tükörképére, és új hittel indul neki az estének.

2024. június 24., hétfő

Rozmaringos kert - a béke zámolyi szigetén

 



Bár a családtagoknak, barátoknak nyújtott segítség ma már nem számít a klasszikus önkéntes munkák közé, azért mégis ide sorolnám a tegnapi napom. Éveken át főleg túráztam szabadidőben, valahogy most átszoktam arra, hogy élőhely kezelésekre, szemétszedésre, vagy valamilyen más, szabad téren végezhető, fizikai munkát igénylő önkéntes munkákra járjak. Mozgok, tanulok belőle, és szép helyekre jutok el. 

Most vasárnap volt egyetemi iskolatársaim zámolyi kertjébe látogattam el, és nekik segítettem a kerti munkákban. 

Zámoly, Szőlő-hegy tényleg egy kis béke szigete ahol megállt az idő. Talán az a titka, hogy mivel nincs vezetékes víz és ritka a buszközlekedés, még megmaradt annak az az igazi, hétvégitelkes helynek, ahol nincsenek óriásira nőtt családi házak, lebetonozott udvarok vagy agyonvegyszerezett golfgyep. Csak néhány egészen vállalkozó szellemű ember él itt állandó jelleggel, egyébként pici, barátságos présházak, borospincék váltják egymást. A flex mellett azért pacsirtát is hallani, és az inváziós gizgazok árnyékában rengeteg őshonos gyógynövény nő az útszélen és a környékbeli erdőben, mezőkön. 

Bár akadnak elhanyagolt telkek, de a legtöbb szépen gondozott, szeretgetett "örömkert", családi sütögetések színhelye. Barátaim, Robi és Zsuzsi birodalma is egy ezek közül. Robi családjában második generáció óta van a telek, ő maga is itt töltötte gyerekkora nyarait, ahonnan annak idején gombászni is együtt járt a család. Most, felnőttként ő gondozza a területet a feleségével. 




Rövidre vágott golfgyep helyett, ahol nincs ágyás, Robi meghagyja a vadrétet: csak utakat vág a virágzó seprence és kígyószisz közé. Így nem ég ki a fű nyár végére, cserébe tegnap egész nap figyelhettük, ahogy a méhek szorgalmasan gyűjtögetik a nektárt és a virágport. 



A gondozott ágyások többségén szalma mulcs takarást használnak, ebben segítettem én is, hogy a kihúzott gyomnövények helyét letakartuk. Így kevesebbet kell gazolni és öntözni. Az öntözést a hegyen ügyesen, a tetőkről víztartályokba vezetett esővízzel oldják meg. 





A kertészek büszkeségei: az idei, bőséges csapadéknak köszönhetően nagyra nőttek a kertben a tökfélék, de szépen terem a spenót, a málna, a különböző fűszernövények és a meggy. Robi nem csak leszedte a meggyet, de rögtön dzsemet is főzött belőle, amíg mi Zsuzsival gazoltunk, mulcsoztunk és babot ültettünk.



Felhívnám a figyelmet Rézire, a babra :)



A dombágyásban igencsak jól érzik magukat a növények



Ő pedig itt Rozi, a gigászi, több éves rozmaring



Egy kis vadrét tarka koronafürttel és pipaccsal 



Kilátás az emeletről


A végén még egy kis erdei sétára is jutott idő:








A hétköznapok rengeteg tennivalója között sokan nem szánnak időt arra, hogy fenntartsák a régi baráti kapcsolataikat, pedig a szociális háló megléte elképesztően nagy segítség az élet minden szakaszában. Amikor valakivel nem csak azért találkozol, mert történetesen éppen egy munkahelyre sodort a szél, hanem mert csak egyszerűen jó együtt lenni, megfelelési kényszer, álarcok nélkül, szemmagasságban egymással. (Zsuzsinak mondjuk ehhez pont le kell hajolni hozzám, de értitek). 

Szóval vigyázzatok a természetre, a kertjeitekre és a barátaitokra! Az egészen nehéz időszakokban is segítenek megőrizni önmagunkat. 



2024. június 18., kedd

Erdőmentés Drégely váránál

 



 Hol vár állott, most szeméthalom - mondhatnám, de szerencsére már nincsen így. Mert a legutóbbi erdőmentős bevetésen pont ez ellen tettünk. 

Terv szerint a turisták által szétszórt szemetet akartuk összegyűjteni, az utat szakaszokra bontva három, egyenként hét fős csapatban. A kapcsolatot a szokásos mobiltelefon helyett walkie talkien tartottuk, térerő híján, ennek máris volt egy érdekes romantikája. 

Azután minden szemétnek nagyon örültünk. Mert az út elején (szerencsére) nem sok volt, ami viszont azt eredményezte, hogy amikor végre tejeszacskóra vagy eldobott üdítős fémdobozra bukkantunk, mindannyian boldogan kiáltottunk fel. Szerintem még életemben nem örültem így szemétnek. Közben kicsit nekieredt az eső is, de nem volt vészes. 

Az első izgalmas lelet egy fél vadászkürt volt, később pedig igazi "aranybányákra" is bukkantunk: sikerült felszámolnunk két, közel 30-40 (vagy több?) éves illegális szemétlerakót. Bár az eredeti cél, a turisták által az útmentén szétszórt random szemét nem volt, de annál többet bányásztunk ki az erdőből ezen a két helyen. Mintha valaki éveken át rendszeresen oda hordta volna a szemetes zsákjait az erdőbe. Fogkrémes tubusok sokasága, konzerves dobozok, technokol tubusa, cipőpaszta, üvegek és drótok voltak egymás alatti rétegekben. Az elszomorító, káros és csúnya halomnak azért volt egy humoros oldala is: a régi kupacból sok olyan márka került elő, amit ma már nem kapni a boltban, vagy pedig az ára volt mai szemmel mókás. 

Májkrémet már láttam életemben, de "üdülőkrémet" viszont még soha. Illetve olyan tejeszacskót is régen, aminek nem csak forintos, hanem filléres ára is volt. Azután még egy kedves kis lakót is kimentettünk a kozervdobozok és üvegszilánkok közül: egy termetes varangy lakott a szemétkupac oldalában. Öreg Varangyanyó vackát biztonságosabbá, lakájosabbá tettük, és miután az erdőmentős lányok végigszeretgették, vissza is engedtük a kuckójába. 

A jól végzett munka után ipari mennyiségű szendvicsebéddel várt bennünket a Pénzásási Háznál három mosolygós helyi néni. Már az elején megfogta a fantáziámat, hogy miért is hívják a helyet Péznásásnak, az épület előtti táblán meg is találtam a legendát: a Kámor-hegyen egykor álló vár legendájához köthető, Kámor rablólovag, a vár ura ide ásta el vasfazéknyi aranyát. 

Alighanem mi egy vasfazéknyi aranynak sem örültünk volna annyira, mint a finom uborkás-szalámis szendvicseknek. 

 Ebéd után pedig a jutalomprogram következett: egy kis gombaismeret. A program szervezője, a terület újdonsült erdőmentős régióvezetője, Borgulya Gizella ugyanis gombaszakellenőr, így a leghitelesebb forrásból tanulhattuk az új ismereteket. 

Megtudtuk például, hogy a tejelő gombák lemezfelületét megvágva fehér levet eresztenek, ami irdatlanul keserű. De ha ugyanezt a gombát a tönkjénél fogva forró, lobogó vízbe lógatod, a keserű tejnedv a kalapból a tönkbe távozik, a kalap pedig ehető lesz. (Juhtúróval és szalonnával állítólag kiváló). 

Az egyetlen gomba, amit Gizi jószívvel tud ajánlani nyers fogyasztásra, a kenyérgomba, aminek nincs kitin tartalma. Szerintem egye, aki akarja, mert ez szintén rém keserű. 

Mérgező a kígyógomba és a szappanszagú galambgomba, de a piruló galóca a gyanús neve ellenére egy ehető gomba, szárítva állítólag a parmezánra emlékeztet. 

Pár alapvetően fontos dolog: ha gombát szedni mész, sose sárosan csomagold el, pláne ne nejlon zacskóba, mert tönkre megy. A helyet ellenőrizd, hogy kell-e engedély a gombaszedéshez és kinek az engedélye. Illetve amit szedtél, mutasd meg szakellenőrnek elfogyasztás előtt, mert nagyon sok ehető gombának van megtévesztő, mérgező hasonmása. 


Az eső miatt a fényképezőgépemet csak az akció elején és végén mertem használni, de mutatom a szemétszedés eredményét is: