2012. augusztus 27., hétfő

"Söprű surran, tűz lobog, Csuklanak a démonok!" - Horgas Béla



Gömb a csönd, magja gyöngy, cseng a hang… mit beszél? Itt a tél? Gyöngy a csönd, hangja gömb, magja méz, nyelve réz, héja vas, tükre tűz… Cseng a hang… Bronz harang!
27.

Horgas Béla: Széltoló




Idén nyáron a Széltoló című könyvét olvastam, de ennek apropóján szeretném bemutatni az írót és más könyveit is. Vannak ilyen szerzők, akik mindenhol ott vannak, gyerekkönyvtárban, könyvespolcokon a szobában, mégsem ismerjük úgy a nevüket, róluk meg éppenséggel semmit sem tudunk.  

A Széltoló talán inkább felnőtteknek szórakoztató, humora is felnőtt humor, de számos kedves, igazi gyerekkönyv is köszönhető az írónak.

Horgas Bélának saját világa, "mitológiája" van, amiben az olvasó azonnal otthon érzi magát, ha valamelyik könyvét a kezébe veszi. Szeretem, hogy általános műveltségre is nevel, fel-felbukkannak utalások más irodalmi művekre a mesevilág részeként, de mindezt játékosan, humorral, cseppet sem erőltetett módon teszi. 

A legkedvesebb könyveim tőle a Kacifánt színre lép, az Egyik fülem sós, meg A fabatkák kertje. Valahogy... igazi mesék. A jó mesék megvalósítják azt, amit a jó fantasy: hogy semmihez nem hasonlítható, jól belakható világuk van, a történeten túl az olvasót a világ megismerése is szórakoztatja. Jó megismerni a világok szabályait, meg a figurák egyéniségét. 
Vannak itt manók, tündérek, dzsömblik és más furcsa lények, néha egészen hétköznapi helyeken fordulnak elő: lépcsőházban, konyhában, körülöttünk, ahogy egy kisgyerek képzeletében. Bármikor szembe jöhet egy hős, egy Citronella nevű táncosnő vagy egy tündér. 

Kacifánt történetét külön kiemelném azért is, mert a könyvet a szerző fiának vidám, szintén sajátos rajzai díszítik. Kár volt viszont írásba fognia, mert Horgas Ádám szerzőként már jóval kevésbé kiváló, mint az édesapja. A véleményem szerint főleg inkább általa, mint az édesapja által írt fantasy valami rémesen gyenge. 



Horgas Béla viszont gyerekversek írójaként is kitűnő. A legtöbb meséjében vannak verses részek is, de  kifejezetten gyerekverses könyve is van. 

És hogy végső soron ki az a Horgas Béla?
 Homokszentgyörgyön született 1937november 29-én.
1956-ban elektrotechnikusi oklevelet szerzett. 1956-1958 között a Budapesti Műszaki Egyetemen tanult, ám félbehagyta tanulmányait, 1961-től az ELTE magyar szakán volt hallgató, 1965-ben szerezte diplomáját.
1960 óta publikál szépirodalmat, verset, prózát, értekezést. 1965-ben jelent meg első verseskötete a Nevetni, sírni című. 1965-1988 között a Gyermekünk című pedagógiai folyóirat munkatársa volt. A Liget folyóirat és Könyvek főszerkesztőjeként dolgozik. 1988-ban feleségével, Levendel Júliával együtt létrehozta a Liget Műhelyt, mely könyvkiadóként is funkcionál.


Ajánlom szeretettel az egyik kedvenc mesémet is tőle! :)

@Lanatie észervételének köszönhetően még Horgas Béla televíziós tevékenységével tudom kiegészíteni a bejegyzést:

Maskarák (szín., magyar mesejáték, 1981) (TV-film) író Tótágas (szín., magyar ifjúsági f., 1978) forgatókönyvíró Ciki, te boszorkány (TV-film) író


3 megjegyzés:

  1. Az ő valamelyik meséjéből (talán a Kacifántból?) nem csináltak véletlenül mesét? Annyira borzasztóan ismerős az író neve is, Kacifánt neve is és Citronella neve is, de egyszerűen nem tudom helyre tenni a fejemben, honnan. Szóval arra jutottam, hogy esetleg valahol láthattam egy meserészletet belőle, ha létezik, ha viszont nem, akkor elképzelésem sincs. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt jól megmondtam, most nézem... :D Természetesen rajzfilmre gondoltam... :D

      Törlés
  2. Lehet, hogy a könyv valóban nagyon rajzfilmszerű képei maradtak meg neked, vagy a Dörmögő Dömötör c. újságból, mert sajnos Kacifántból nem készült mesefilm. Viszont ezt találtam: http://port.hu/pls/pe/person.person?i_pers_id=102510&i_topic_id=2&i_city_id=-1&i_county_id=-1 A Ciki, te boszorkányt nagyon megnézném, ha egyszer adnák!

    VálaszTörlés