2012. július 1., vasárnap

Tony Wolf - Antonio Lupatelli - Oda Taro




A legutóbbi, Mesél az erdő... című könyvsorozatról írt bejegyzésem óta sok érdekes dolgot tudtam meg a szerzőről és a könyveiről. Elsőnek rögtön azt, hogy nem egy álnevet használt: a Tony Wolf csak az egyik álneve Antonio Lupatellinek, Oda Taro néven  pandás mesekönyveket illusztrált. Első sorban illusztrációi miatt tartják számon, 350 könyvnél  szerepel a neve, nem semmi! 
Az egyetlen munkája, ami az igazi nevén jelent meg, egy tarokk-kártyapakli, ehhez később mesét is írtak és társasjátékot készítettek hozzá. A tarot kártya a leghíresebb munkája is. 
Viszont egyáltalán semmi köze sincs A manók című könyvhöz (ez egy blogon tévesen szerepel): annak a könyvnek a szerzői hollandok voltak, és létezőek, nem Tony Wolf valamelyik álneve, bár a rajzok stílusa kicsit hasonló. 

Viszont kevésbé dicséri a nevét a  Brum Brum Brunó  sorozat, aminek hiába Csukás István a szerzője, és Tony Wolf a rajzolója, sem szövegében, sem a rajzok színvonalában nem ér a nyomába a Sajdik Ferenc illusztrálta Csukás könyveknek, sem a Mesél az erdőnek. Ezt is gyerekkoromban olvasta nekem anyukám, utólag bevallotta, hogy a világból ki lehetett volna kergetni vele, nem a sokadszori újraolvasás, hanem a plüssfigura szerű képek és a butácska történet miatt. Érdekes, hogy ennyire jó szerző-illusztrátor párosnak is lehet ilyen mélyrepülése. 

És még egy adalék a Mesél az erdő 90'-es évekbeli kiadásáról: valamennyi kötet eredeti fordítását meghagyták, kivéve Zátonyi Tiborét. Úgy tűnik, mást is zavart a fordítása, Krasznai Emese fordította újra, de a korábbi bejegyzésemben említett állattani tévedések kivétel nélkül benne maradtak. :(

Köszönet az információkért a molyoknak, @Tillának @Szávitrínek, @Uzsonnának, hogy segítettek kiegészíteni a korábbi bejegyzésem egy-két további érdekességgel.





Kapcsolódó bejegyzés: Mesél az erdő




Tony Wolf személyesen (a kicsike öregember, nem az "indián")




egyik kedvenc képem a Mesél az erdő sorozatból: 




Tony Wolf/Antonio Lupatelli egyéb munkái:








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése