2011. november 29., kedd

Vándorsólyom kisasszony - a döntő

A verseny döntője tegnap előtt este zajlott, egy óránk volt megadott képről írni egy történetet. Rendkívül érdekes, intenzív élmény volt ilyen rövid idő alatt írni valamit, de ez valahogy más volt, mint az egyetemi vizsgadrukk: ilyesmit érezhetnek az autóversenyzők, meg a motorosok, (vagy a szél hátán lovagoló boszorkányok ;). Valami száguldás, valami nagyon ott és akkor. 
Sajnos a döntőt nem sikerült megnyerni, viszont egy másik írásomra ("Tudod, az a lány..." kezdetű) közönségdíjat kaptam. Facebookos likeok száma alapján díjat nyerni kétes dicsőségnek tűnhet... de ebben az esetben komolyan hiszem, hogy ismerősök és ismeretlenek tényleg azért nyomták meg a "tetszik" gombocskát, mert komolyan is gondolták. 
A döntős írások közül csak a nyertes került fel a facebook oldalra, a későbbiekben a verseny során beérkezett valamennyi mű egy közös blogban kap majd helyet. Ráadásul a Kossuth Kiadó munkatársai még egy ajándékot adtak a szerzőiknek: behívtak bennünket egy személyes találkozóra december hetedikén délután. :) Ennek azért is nagyon örülök, mert élőben is találkozhatok a játékostársaimmal, akikkel annyit ugrattuk egymást, és izgultunk egymásért az elmúlt napokban, és kiderül, ki volt Vándorsólyom Kisasszony, akit én következetesen Vándorsólyom Kapitánynak tituláltam, és akinek Matróz néven írtam a leveleim. :P (Majd ők is biztosan nagyot néznek, ha az oldalon játszott szerepem szerinti tenyeres-talpas matróz helyett megjelenek teljes 157 cm-es, 48 kg-os valómban...) Meg persze sose árt, ha valakit, aki írogat néha napján, meg akar nézni magának egy kiadó... 

Mivel a döntős írásaink nem kerültek fel még eddig sehová, úgy gondoltam, hogy legalábbis egyelőre kiteszem ide az enyémet, hogy azok is láthassák, akik nem, vagy csak ritkán járnak a moly.hu oldalon,  ;)  (ahová különben "karcolni" szoktam a félkész dolgaimat).

tehát ez volt a megadott kép: 


és ezt írtam róla:

A fák nem kiabálnak

Nyári délután van, képeket nézegetünk az unokámmal. Hosszú-hosszú családi históriákat mesélek, számára sose látott, rég volt emberekről. Neki mesevilág elevenedik meg. Csendben figyel, kicsi lány, angyalszemű. Olyan tiszta tekintete van, gyönyörű, nagy, kék szemei, szakasztott, mint amilyen az anyja volt ennyi idősen. Békés, csendes gyerek, kilenc éves. Kiborítottam a képeket az asztalra a kopott, fehérre festett fadobozból, most élvezettel turkál közöttük. Sorra rábök egy-egy képre, kérdezgeti, hogy ki a bácsi. Hirtelen a céllövöldés fotót veszi a kezébe.
 De vidám délután volt az is! László azzal állt elő, hogy ma az asszonyokon a sor, a férfiak nem lőhetnek. Mit össze ügyetlenkedtünk azokkal a puskákkal! De mennyit nevettünk rajta!
Megint elgondolkoztam, Anna csillogó szemmel, várakozóan néz rám, hanem aztán hirtelen újra a céllövöldés képre pillant, és azt mondja:
- Nagyanya, erről a képről én akarok mesélni neked! Nézd csak, ennek a fának arca van! Nagy, fekete, sötét szemöldökei. Ott fent, a tető magasságában. És icipici pötty az orra, kis fitos, mókás. Mégsem vidám. Hiszen látod, egyedül van. Oda építették a bódét mellé, és nem láthatja a barátait, az erdő többi fáját. Képzeld csak el, mindenki nevet körülötte, szól a zene, csillog-villog a sok játék, ő meg egyedül, mindig egyedül van.
Hirtelen megijedek a komor gondolataitól. Honnan van ebben a kislányban ennyi érzékenység, ennyi fogékonyság a szomorúságra? De belemegyek a játékba.
- De hiszen a többi fa lombja is látszik a bódé felett, közel vannak! Talán látja őket, tud nekik kiabálni.
Annuska szigorúan néz rám:
- A fák nem szoktak kiabálni.
Tény. A gyerek egészen zavarba hoz vele, minden mesebeli gondolat ellenére nagyon is két lábbal áll a földön. A fák márpedig nem kiabálnak.
- Tudnának. – teszi hozzá bizalmasan- De nem akarnak. Soha. Akkor se, ha nagyon fáj nekik valami.
- Vannak ilyen emberek is… A nagyapád is ilyen volt. Soha nem kiabált. Nem sírt. Akkor se, amikor nagyon-nagyon beteg volt. Én nem ilyen vagyok…
- Te kiabálsz! – nevet – És anya is. Ha elbotlik az elöl hagyott játékokban. Ha beüti a könyökét. Vagy ha ki akar szólni a postásnak hogy ne menjen tovább, mert lassan ér le az emeletről.
- Te is kiabálsz néha játék közben.
- Szoktam? – kérdezi, csöppnyi aggodalommal. – Pedig milyen jó lenne olyannak lenni, mint a fák. Akkor is, ha szomorúak.
- De talán nem is olyan szomorú ez a fa… - kezdi rá újra, forgatja a képet- Hiszen üzenni azért tud a többieknek.
- Üzen a széllel. És a madarakkal. – kapom el boldogan a felém nyújtott mentőövet.
- Dehogy! A szellőt nem hallanák meg a puskaropogástól, meg az emberek állandó nevetgélésétől, kiabálásától. A madarak meg csak egészen ritkán repülnek arra, félnek a zajtól.
- Hát akkor?
- Az erdőben, a fák odvában denevérek laknak. Azokkal üzen. Éjszaka. Nappal ilyen morcos csak, mint itt a képen. Várja az éjszakát, hogy beszélgethessen a barátaival.
Kicsit megkönnyebbülök, na végre valami pozitív fordulat.
- Ha az emberek nem zajonganának, akkor nappal is tudna beszélgetni a barátaival. – mondja Anna, most ő gondolkozik el, valahová nagyon messzire néz- Ez egy nagyon régi kép, ugye?
- Régi. – hagyom rá.
- Akkor talán nincs is már meg ez a bódé. Talán az emberek már elmentek onnan, és újra csupa erdő van a helyén.
- Lehet. – mondom óvatosan, nem egészen értem mit akar kihozni belőle.
- Akkor jó. – nyugszik meg végre. – Akkor már biztosan nem szomorú, és nincs már egyedül.
- Azért én szeretném, ha meglenne az a bódé. Mert nekem olyan kedves emlékem, az a sok nevetés, az a délután… Ha már az emberek közül már alig-alig van meg valaki, akik körülötte állnak.
Annának sírásra görbül a szája. A fa, meg talán az emberek miatt is. Gyorsan elhessegetem a rémképet, egyébként sincs igazam.
- Micsoda önző alak vagyok! Csak azért legyen ott ez a zajos céllövölde, hogy holmi öregasszonyt megnyugtasson, hogy nem múltak el élete helyszínei. Nem, legyen csak a földel egyenlő, hadd beszélgessen az a szegény fa a barátaival.

Annuska újra mosolyog, nézegeti a képet.

- Elkérhetem? Csak egy kicsit. Kölcsönbe. Szeretném lerajzolni, hogy milyen most. Amikor boldog.
- Persze, vidd csak! De majd mutasd meg, milyen lett!

Annuska boldogan szalad a képpel, libeg utána a virágos szoknyája, mogyorószínű, hosszú haja. Szikrázóan napfényes, meleg, nyári délután van.
Valahol a világban van egy nagyon boldog, öreg fa, aki végre visszakapta a barátait. És egy nagyon boldog kislány, az Anna.
Meg egy bolond öregasszony… Az vagyok én. Akit meg az unokája mosolya, csapongó fantáziája tesz boldoggá. 


2011. november 24., csütörtök

Vándorsólyom Kisasszony újra, a harmadik forduló



Beszálltam a harmadik körbe is egy írással, aki kíváncsi, hogy most milyen képről és milyen történetet írtam, itt olvashatja:


A verseny nagyon jó hangulatú, nem is érzem igazi versenynek, inkább a szó legnemesebb értelmében vett játék. A szervezők közvetlenek, nem lekezelőek, nem kioktatók, és nem ragaszkodnak mereven szabályokhoz. Veszik a poénjainkat, pozitívan reagálnak rá, ha a magunk módján tovább gondoljuk a feladatokat. A játékostársaimat sem érzem versenytársaknak, hanem igazi játszótársaknak. Biztatjuk egymást, örülünk az új írásoknak. Mindemellett egy hetes, internetes, minimál határidős játékhoz képest meglepően erős a mezőny, nagyon sok jó írás kerül fel. Hangulatosak, színesek, olyan emberek írják őket, akiknek szép nagy szókincse, jó kifejezőkészsége van. Jó olvasni. 

A verseny négy kis részből áll, a harmadik péntek éjfélkor ér véget, és még lesz egy negyedik is. Akinek van kedve történeteket írni régi fényképekről, még mindig részt vehet, nem maradt le semmiről! :)

2011. november 21., hétfő

Vándorsólyom kisasszony - újabb irodalmi pályázaton indultam


!!!!! Figyelem, figyelem!!! ez most NEM gyerekirodalom. Ezt a figyelmeztetést fontosnak tartottam kitenni, mivel a jelen pályázatra nem gyerekeknek szóló történetet küldtem be. A pályázat egy érdekesnek tűnő könyvhöz kapcsolódik, az egyik könyvesblogger írt is róla itt.

A múlthéten láttam meg néhány képet a fenti könyvről, és nagyon megfogtak. A könyv valódi sztorijáról mit se tudva elkezdtem megírni a saját történetemet az egyik képhez, nagyon jól szórakoztunk a dolgon a moly.hu -s barátaimmal. Ma délután észre vettem, hogy a könyv kiadója pályázatot írt ki, épp ezzel kapcsolatban. Régi fotókról, akár a könyv képeiről lehet írni, így a második fordulóján indultam is.

Ha minden igaz, facebookos tetszikelés mennyiség alapján dől el, hogy ki nyeri a pályázatot, bár azt írták, a kiadó is elolvassa a beérkezett írásokat. A művek később egy blogon kapnak majd helyet, ami a verseny után is megmarad. 
Összesen négy forduló lesz, az első 10 legjobb adott képről ír majd, egy óra alatt egy újabb történetet, ez alapján dől el, hogy ki nyer. 
Szeretem az ilyen kreatív feladatokat, kíváncsian várom, mi sül ki ebből.

Akit érdekel, hogy milyen képről, és mit írtam, megnézheti itt:

ha jónak találjátok, tetszikelhetitek is, aminek külön örülök ha valóban ez dönt majd a versenyben.

no kaptam pontosítást, e szerint:

7 írásról az oldal szerkesztői döntenek, de 3-at a közönség tetszikelése alapján juttatnak a döntőbe. az a kör, amiben én vagyok, (!!!) holnap estig (!!!!!) tart. 

2011. november 12., szombat

A bőbeszédű teknősbéka, A mesemondó szikla: párhuzamos értékels



Újra a Móra Kiadó Népek Meséi sorozatának két könyvéről írok. Pedig ezek is egészen véletlenül kerültek a kezembe egymás után, de úgy tűnik, nagyon megéri elolvasni ezt a sorozatot. A könyvek kiadása is szép, igényes a borítója, szeretem, hogy a gerincükön is rajzolt minták vannak. A könyvek kiállták az idő próbáját is, az 1968-az kiadású, A bőbeszédű teknősbéka is szinte tökéletes állapotban megőrződött. (Bár tény, hogy saját példány, nem könyvtári). 
A mesék érdekes, távoli világokba kalauzolnak el, nekem legjobban az ausztráliai, óceániai népek, meg az eszkimók, afrikaiak és indiánok meséi tetszettek, amik gyönyörűen, méltósággal szólnak a természetről. Szeretem, ahogy egy sziklát is képesnek tartanak a mesemondásra, hogy az emberek a táncot a sastól, vagy a kengurutól tanulták, hogy az évszakok hosszáról a sün döntött. A mesék állatai bölcsek, veszélyesek, mindenképpen egyenlő félként tekint rájuk az ember. 
Őszintén szólva nem szeretem a klasszikus állatmeséket. Amiben az egyik állat túl jár a másik eszén, a másik állat meg pórul jár. A "nagy, gonosz, buta" medve/tigris/bármi. Amikor az emberek negatív tulajdonságaival állatokat ruháznak fel, és elvégeztetik velük a "piszkos munkát", hogy az embergyerekek ebből tanulhassanak. Ráadásul már gyerekkoromban is irtóztam a direkt, erőltetett módon tanító jellegű meséktől, amik az arcodba tolják az erkölcsi tanulságukat. Jobban szeretem, ha az állatok állatok maradhatnak, nem kell emberszerűen viselkedniük, vagy ha mégis muszáj ilyen módon bevonni őket a történetbe, akkor nem nagy, buta ellenfélként vannak jelen, hanem titokzatos, erős, de mindenképpen tiszteletre méltó lényekként. Sajnos nem minden mese ilyen ezekben a könyvekben sem, de sok akad. 

Az indiai mesék között is van olyan, ami ha nem is állatokról, de természeti jelenségekről ír nagyon szépen, a jóságos Napról, aki segít az őt tisztelő lányon, vagy a Holdról, aki egy szegény öregember mellé szegődik párjául.
Semmiképpen nem mondanám, hogy egy az egyben mesélhető gyerekeknek, de gondos válogatás után sok mesét lehet bennük találni, amit bátran el lehet mondani akár óvodásoknak, kisiskolásoknak is. Viszont A mesemondó szikla című könyv végén van néhány, akár kevésbé mesekedvelő felnőtteknek is kifejezetten szórakoztató fehér telepes történet egy bolondos képviselőről, aki már életében gyártotta magáról a legendákat... Különleges módszerrel vadászott. Hogy hogyan? Olvassátok el! :)




értékelés:

2011. november 10., csütörtök

Kedvenc előadóm Holnemvolt Fesztiválról :)




itt mesél Tone :))

Maga a nyelv is fantasztikus. Jó hallgatni. :)



Gyertek jövőre!!! :)

2011. november 8., kedd

Szélördög





"Összehívatta amennyi boszorkány csak volt az országban, hogy segítsenek neki búsulni (…). Búsult is az egész ország, a boszorkányoknak akkora csepp könnyeik hullottak, mint egy-egy bolygócsillag, s ahogy hullogattak, bolygócsillaggá váltak, s mind tovaszálltak a magasba (…)."
81.

Szélördög