2010. július 15., csütörtök

nyári "kötelezőim" :)



de a lista bővíthető, ha valakinek van még ötlete a témában, ajánljon nyugodtan! :)




ez pedig itt egy régóta keresett könyv:




rémlett, hogy a nagyanyám kislány koromban olvasott nekem egy mesekönyvből, aminek az elején egy tündérlány volt, és sárgás színű, de semmi többre nem emlékeztem. (a nagyanyám sem). azután egyszer csak, még vizsgaidőszak közepén anyu előkerítette. az ő gyerekkori mesekönyve volt, talán ha három mesekönyvük volt otthon, ez az egyik, ami nekem is úgy tetszett kicsi koromban, és most is.


2010. július 14., szerda

Ki emlékszik Cillére? :)



a héten több napon át pakoltuk a padlást, selejteztük a régi dolgokat, és előkerült jópár érdekes mindenféle, például 1988-89es Dörmögő Dömötörök. :) Akkoriban még Levente Péter meg Döbrentey Ildikó írták, szerkesztették. Most újra elővettem azt a kis stóc, össze-vissza firkált, vagdosott újságot, és nekiálltam újraolvasni... és nagyon örülök, hogy ezen nőhettem fel. :)

ő pedig itt Cille tündér:






(valljuk be, a vadkenderrel manapság akadna némi probléma... :D)

2010. július 7., szerda

szkádi tündérei

tündéres könyvajánlót kértem valakitől, ezeket írta "nyári kötelezőnek". :) hátha más is hasznát veszi:

Cs. Szabó István: Lok-sziget tündére (kelta mitológiára alapozó verses mese)
Edmund Spenser: A tündérkirálynő (epikus mű, nagyon szép, Tandori fordította :)
Gergei Albert: Árgirus széphistória (nem klasszikus tündéres, de szerintem alap :)
Lord Dunsany: King of Elfland’s Daughter
Andrew Lang: Princess nobody, Maflázia (csak ezt találtam tőle magyarul), Gold of Fairlinee, Twelve Fairy Books (tündérmese gyűjtemény, 12 részes, mindegyiknek egy szín a címe, és nagyon jók, de nincsenek lefordítva sajnos)
Thomas Chetre: Sir Launfal
Madame d’Aulnoy: Fairy Tales
Kipling: Puck a pooki dombokon, Jutalmak és tündérek
J.M.Barrie: Pán Péter a Kensington parkban (a kevésbé ismert Pán Péter mese, pedig szerintem ez jobb, mint a másik)

Ezeken kívül van nagyon sok népdal- és népmesegyűjtemény, de hát azokat lehetetlen összeszedni. :D Ami nagyon alapmű, az a Francis James Child nevéhez kötődő "Child Ballads" sorozat, ez 305 angol-skót népballadát jelent, tele tündérekkel. :) Viszont összeszedett magyar fordításról és kiadásról én sajnos nem tudok... ez a feladat lehet rám vár. :D
Magyar gyűjtemények közül talán Kerekes Tamás: Skót legendák és mesék a legjobb ebből a szempontból, van még a Dömötör Tekla-féle Germán, kelta regék és mondák, de azt - ha jól emlékszem - ismered. Olyan sok angolszász népmesegyűjtemény magyarul kiadva sajnos nincs, mint amennyit hittem, hogy van. Tündérekről szóló "szakirodalom" sem, Pócs Éva: Tündérek, boszorkányok, démonok c. könyvét említeném meg, a többi 3-6 éves gyerekeknek készült, komoly könyv nem nagyon van a témában. (Kelták, skótok hitvilágáról, történelméről van néhány könyv magyarul, ezekben esik is szó tündérekről, de inkább csak futólag.) Szakirodalom angolul:
D.L. Ashliman: Fairy Lore, Folk and Fairy Tales
Lizanne Handerson & Edward J. Cowan: Scottish Fairy Belief, Road to Elfland
Peter Narvaez: The Good People